Sven Nys wint in Hofstade

Sven Nys (Rabobank) heeft maandag de WB-manche veldrijden van Hofstade gewonnen.

Belga

Nys, die dit seizoen al 6 van de 7 manches op zijn naam schreef, had aan de finish een 15-tal seconden voorsprong op Erwin Vervecken. De Nederlander Gerben De Knegt werd iets later derde.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout. In de eerste zandstrook kwamen ze ten val en ze konden hun ambities meteen opbergen. Aan het einde van de eerste ronde vormde zich een kopgroep van zeven met Nys, Enrico Franzoi, De Knegt, Vervecken, Petr Dlask, Richard Groenendaal en John Gadret. In de tweede ronde reed Bart Aernouts in één ruk naar de leiders.

De kopgroep van acht werd uit elkaar geslagen in de derde ronde bij de eerste aanval van Nys. De Knegt, Groenendaal, Vervecken en Dlask gingen mee, en later kwam Gadret ook weer vooraan. Even voor half koers zette Nys een tweede aanval op, die hem 100m voorsprong opleverde, maar toen kreeg hij een lekke band. Iedereen reed hem voorbij, ook Wellens, Baumgartner en Franzoi. Aan de zijde van Camiel van den Bergh ging hij de materiaalpost in om van fiets te wisselen.

Via een indrukwekkende rush kwam de wereldkampioen weer vooraan, en op drie ronden van het einde probeerde hij een eerste keer alleen weg te geraken. Hij reed zich echter vast in een zandstrook en dus kwamen de anderen weer terug. Het weerhield hem er niet van om het een ronde later op dezelfde strook opnieuw te proberen. Dit keer lukte het, en enkel Vervecken kon nog de indruk geven terug te kunnen komen. In de slotronde brak de veer van de Kempenaar echter definitief en was de overwinning voor Sven Nys.