Stamcelstudie van kloonpionier mogelijk volledig vervalst

Het wantrouwen rond de Zuid-Koreaanse onderzoeker dr. Hwang Woo Suk, een pionier van het klonen en het stamcelonderzoek, neemt steeds meer uitbreiding.

Belga

Volgens anonieme bronnen zou de baanbrekende studie van de wetenschapper over gekloonde embryonale stamcellen zelfs volledig vervalst zijn, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In mei publiceerde Hwang een artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science waarin hij zei dat hij er in was geslaagd materiaal uit gekloonde menselijke embryo's te isoleren dat volledig gelijk liep met het DNA van elf patiënten. Hij claimde dat een dergelijke techniek "op maat gesneden" genezingen van ziektes zou toelaten.

Maar een panel van de Nationale Universiteit in Seoel kwam vorige week tot de bevinding dat Hwang Woo-suk zijn onderzoek "bewust in elkaar had gefabriceerd". Hij had slechts twee in plaats van elf stamcellen gebruikt.

De onderzoeker nam vervolgens ontslag zonder toe te geven dat zijn onderzoek fake was.

Maar verder DNA-onderzoek leerde de Zuid-Koreaanse universiteit dat de resultaten van het onderzoek volledig vals waren. De wetenschappelijke instelling wou dit bericht niet bevestigen en zou ten vroegste binnen een week met een volledig onderzoeksrapport uitpakken.

Bovendien onderzoekt de commissie nog ander werk van de 53-jarige dierenarts. Hwang en zijn team zeiden vorig jaar er als eerste in te zijn geslaagd stamcellen uit een gekloond embryo te hebben geïsoleerd. In het bijna aflopende jaar pakte hij uit met de eerste gekloonde hond.

Wetenschappers vrezen ondertussen dat het schandaal een terugslag zal hebben op het hele stamcellenonderzoek. Bovendien is Science, uitgegeven door de grootste wetenschappelijke vereninging ter wereld, de AAAS, onder vuur komen te liggen. Critici zeggen dat het blad overijld tot publicatie was overgegaan en het onderzoek onvoldoende had geverifieerd. Het toetsen van de bevindingen had minder dan twee maanden geduurd, waar dit vier hoort te zijn.