Controles De Lijn: Grootjans wil DVZ behouden

Antwerps veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) wil dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) blijft samenwerken met de politie bij controles op bussen en trams van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn.

Belga

Vorige week ontstond er heisa nadat Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) liet weten de DVZ te willen weren bij grootschalige acties van De Lijn en de lokale politie tegen zwartrijden op bussen en trams. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) wil echter dat de samenwerking met de DVZ, die aanwezig is op vraag van de Antwerpse politie, blijft bestaan.

Dat laatste is ook de mening van Grootjans. "Als de DVZ niet ter plaatse is, moet de Antwerpse politie veel meer werk verrichten om de dienst te verwittigen om uiteindelijk tot hetzelfde resultaat te komen dan wanneer de DVZ wel bij de acties aanwezig zou geweest zijn", zo argumenteert de schepen. Grootjans wijst er ook op geen signalen te hebben gekregen van de korpschef dat hij de situatie wil veranderen.

Begin januari gaat het Antwerpse stadsbestuur met Vlaams minister Kathleen Van Brempt en De Lijn rond de tafel zitten over de controles op trams en bussen.