Dewael blijft in Tongeren

Het heeft lang geduurd, maar VLD Limburg is er uit. Patrick Dewael verhuist voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 niet naar Hasselt, maar blijft in Tongeren. Het is Hilde Vautmans die van Sint-Truiden naar Hasselt verhuist. En in Sint-Truiden wordt Roland Duchâtelet genoemd als mogelijke lijsttrekker voor VLD-Vivant.

Belga

Onmiddellijk na zijn echtscheiding begonnen de speculaties over de politieke toekomst van Patrick Dewael. Zou hij in Tongeren blijven wonen en daar aan gemeentelijke politiek doen? Of zou hij verhuizen? Zo ja, naar waar? In dat verband werd vooral naar Hasselt gekeken. Door het vertrek van Steve Stevaert valt daar een politieke erfenis te verdelen. Dewael zelf zei steeds dat hij zijn tijd zou nemen en zou beslissen in overleg met zijn kinderen. Het is nu zover: hij blijft in Tongeren. "Mijn hart ligt in Tongeren. Het is in Tongeren dat ik politiek groot ben geworden omdat de mensen van Tongeren mij altijd door dik en dun hebben gesteund," zegt hij in een gesprek met de redactie. Huidig dienstdoend burgemeester Carmen Willems zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de lijst trekken, Dewael wordt lijstduwer.

Maar de VLD wil in Hasselt nog altijd een graantje meepikken. Daarom verhuist Hilde Vautmans, de coming lady van de VLD in Limburg én in Brussel, van Sint-Truiden naar Hasselt. Hierdoor ontstaat een leemte in Sint-Truiden. Om die op te vullen denkt de VLD aan Roland Duchâtelet, het boegbeeld van Vivant en de populaire voorzitter van STVV, als lijsttrekker voor VLD-Vivant. Duchâtelet is het voorstel niet ongenegen.

De overstap van Vautmans werd gisterenvoormiddag op Kerstmis geformaliseerd tijdens een vergadering in Hasselt, waarop ook VLD-voorzitter Bart Somers aanwezig was. Daarna werd de VLD van Sint-Truiden geïnformeerd door Hilde Vautmans.