Kardinaal Danneels tegen euthanasie - ook sp.a heeft kritiek

Na de VLD heeft ook de sp.a kritiek op de uitspraken van kardinaal Godfried Danneels tijdens de middernachtmis over euthanasie.

Belga

"Heeft kardinaal Danneels dan de wetsvoorstellen die ingediend werden in de senaat, niet gelezen?", vraagt senator Jacinta De Roeck zich af in een communiqué. De senator wijst erop dat in beide wetsvoorstellen "heel duidelijk staat dat men in een wilsverklaring vooraf -én nog in volle bewustzijn- om euthanasie kan vragen indien men later lijdt aan een vorm van dementie". Wat men niet wil, moet ook in de wilsverklaring beschreven zijn. "De uitspraken van Danneels verzwijgen dus duidelijk een belangrijk deel van de vraag om euthanasie. Ik kan alleen besluiten dat de kardinaal de wetsvoorstellen niet kan of wil begrijpen", aldus De Roeck.

Het parlement moet zich nog buigen over het voorstel om de huidige Belgische wetgeving rond euthanasie uit te breiden tot dementen en minderjarigen. Kardinaal Danneels vroeg tijdens de middernachtmis in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal meer respect voor het leven en zei dat euthanasie bij wilsonbekwamen (dementen of minderjarigen) voor hem niet kan.