Doden en gewonden bij verscheidene aanslagen in Irak

Bij een aanval nabij de Iraakse stad Baaquba zijn maandagochtend vijf agenten om het leven gekomen, zo meldden bronnen bij de Iraakse politie. Er vielen ook vier gewonden.

Belga

De agenten werden aangevallen door een dertigtal rebellen die met lichte wapens en antitankraketten de controlepost van de agenten onder vuur namen. Volgens het Duitse persagentschap DPA vielen er aan de zijde van de rebellen zes doden. In Mahmudiyah, 30 kilometer ten zuiden van Bagdad, stierven twee Irakezen toen hun vrachtwagen werd beschoten. In Bagdad kwamen vier bomauto's kort na elkaar tot ontploffing toen een politiepatrouille voorbijreed. Daarbij raakten zes agenten en twee burgers gewond. Intussen zou een van de burgers zijn bezweken aan zijn verwondingen, zo meldden bronnen in het ziekenhuis.

In de Iraakse hoofdstad werd maandag ook een universiteitsprofessor doodgeschoten door gewapende mannen toen hij zijn huis in het noorden van Bagdad verliet. Nog in Bagdad werd het lichaam teruggevonden van een agent en in Latifiyah, ten zuiden van Bagdad, werden ook twee lijken ontdekt. Allen werden met een kogel om het leven gebracht.

Het Amerikaanse leger meldt maandag dat op Kerstdag twee Amerikaanse soldaten het leven lieten bij twee afzonderlijke aanslagen in Bagdad. Beide soldaten kwamen om toen aan de kant van de weg een bom ontplofte op het ogenblik dat hun patrouille voorbijreed. Volgens cijfers van het Pentagon komt het aantal Amerikaanse soldaten dat sinds de invasie in Irak in maart 2003 om het leven kwam, zo op 2.164.

Aangeboden door onze partners