Nieuwe partij van Sharon wil grenzen Israël vastleggen

De nieuwe centrumpartij van de Israëlische premier Ariel Sharon, Kadima, wil in geval van een overwinning bij de verkiezingen van 28 maart de definitieve grenzen van Israël vastleggen.

Belga

Dat staat volgens de krant Maariv te lezen in het partijprogramma van Kadima. "Het belangrijkste doel van een regering geleid door Kadima is het bestaan en de veiligheid van de staat Israël te beschermen", stelt het politieke programma van de partij dat de voorbije dagen werd uitgewerkt. Maariv kon de tekst inkijken. "Het is voor Kadima uiterst belangrijk om vooruitgang te boeken in het vredesproces met de Palestijnen. We zullen al het mogelijke doen om de principes vast te leggen die leiden tot permanente grenzen voor de staat Israël en tot kalmte en vrede", aldus de programmatekst.

Onlangs zei een van de leiders van Kadima, Ronnie Bar-On, tijdens een vergadering van de partij dat "de definitieve grenzen van Israël ook Jeruzalem en de nederzettingen (op de Westelijke Jordaanoever), met name Ariel, Goush Etzion en Maale Adoumim" zullen omvatten. Volgens Maariv houdt de partij ook vast aan de Road Map, het stappenplan voor vrede in het Midden-Oosten dat voorziet in een bevriezing van de Israëlische nederzettingen en de oprichting van een Palestijnse staat. "Het basisprincipe van elk politiek proces is gebaseerd op het naast elkaar bestaan van twee staten", een Palestijnse en een Israëlische, zo stelt de tekst.

Het programma wordt binnenkort ter goedkeuring voorgelegd aan premier Sharon. Volgens heel wat peilingen zou Kadima bij de volgende verkiezingen een grote overwinning behalen, goed voor 40 van de 120 zetels in de Knesset.