Alcoholcontroles in Laarne en Houthalen-Helchteren

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen BOB-controles uitgevoerd. Traditioneel voert de politie het aantal controles naar dronken chauffeurs op in de periode rond eindejaar.

Belga

In Laarne, op de E17 in de richting van Kortrijk, werd een grootschalige controle uitgevoerd. Bestuurders werden "en bloc" door de wegenpolitie van de snelweg gehaald en naar het benzinestation afgeleid. Van de 3.023 chauffeurs die moesten blazen, had slechts anderhalve procent (41 personen) teveel alcohol op. Drie rijbewijzen werden ingetrokken.

Ook in Houthalen-Helchteren moesten bestuurders in het zakje blazen. Er werden 257 voertuigen gecontroleerd, 52 chauffeurs werden aan een ademtest onderworpen. Vier van hen (zo'n 8%) had teveel gedronken. Hun rijbewijs werd ingetrokken. Ook werden pv's opgesteld voor wagens die niet in orde waren of niet over de nodige documenten beschikten.

Er werd ook geflitst richting Kortrijk ter hoogte van Waasmunster. 17,5 pct reed te snel. De controle duurde van vrijdag 14.00 tot zaterdag 7.00 uur. In die tijd controleerde de onbemande camera 30.895 voertuigen. 5.399 personen reden te snel, eentje haalde zelfs 203 km per uur.

De controle van de politie liep in samenspraak met onder meer Douane, de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en de Arbeidsinspectie. Zwaar vervoer werd gecontroleerd op het respecteren van de milieuwetgeving en de rij- en rusttijden. Er werd ook uitgekeken naar geseinde personen en gestolen goederen. Zo werden op de parking twee gestolen voertuigen teruggevonden.

Tijdens de controles doken ook nog drie geseinde personen op, vier personen hadden verboden wapens bij zich en zes keer werd pv opgemaakt voor drugs. In totaal werd 14 gram heroïne in beslag genomen, 4 gram hasj, 18 gram marihuana en 2 gram speed.

Zestig vrachtwagens werden gecontroleerd en zeven autocars. Daarvan werden vier onmiddelijke inningen geëist van Belgische chauffeurs en twee van buitenlandse bestuurders. Er werd onder meer pv opgemaakt voor onveilige lading (1), problemen met de documenten (1), inbreuken op de rij- en rusttijden (4), technische mankementen (7) en inbreuken op de ADR-wetgeving (5). Die regelt het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.