Overheid wil de organen van onze scholieren

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte start een campagne om scholieren ervan te overtuigen hun organen weg te schenken. Het aantal kandidaat-donoren is bij volwassenen het voorbije half jaar bijna verdubbeld, van 26.000 tot 44.500.

AP Ned

BR> Dat is het gevolg van de campagne beldonor.be, die de minister in juni lanceerde.

Het effect van beldonor.be is opvallend: op nog geen half jaar tijd werd bijna een verdubbeling genoteerd van mensen die zich in hun gemeente positief lieten registreren. Zij hebben zich met andere woorden gemeld als donor. "Nu wil de overheid ook de scholieren aanzetten om orgaandonor te worden," zegt woordvoerder Karim Ibourki van minister Demotte. Momenteel verwerkt Volksgezondheid de resultaten van een grootschalig onderzoek dat Leuvense universiteit heeft uitgevoerd. Duizend studenten van verschillende opleidingsniveaus werden bevraagd over hun opinie inzake orgaandonatie. Zonder enige voorkennis bleek 90 procent in te stemmen met het principe. Als het om hun eigen organen ging, bleek 75 procent pro te zijn. Maar slechts de helft van de ondervraagden wilde beslissen over de organen van hun naasten.

De onderzoekers confronteerden daarna de studenten met getuigenissen van mensen die hun leven te danken hebben aan een orgaandonor. Zo getuigde een jongen die heel dringend een levertransplantatie nodig had. Ook een donorfamilie en een vrouw die na een geslaagde transplantatie de Kilimanjaro heeft beklommen, deden hun verhaal. Toen de scholieren daarna bevraagd werden, ging hun donorbereidheid heel sterk naar omhoog, tot 85 procent. Met die resultaten in het achterhoofd werkt Volksgezondheid momenteel aan een tweede campagnefase, specifiek gericht op scholieren. "De meeste mensen zijn er zich niet van bewust dat één donor tot zeven mensenlevens kan redden," zegt Frank Van Gelder, transplantatie-coördinator van het UZ Gasthuisberg. "En dat ieder van ons achtmaal meer kans maakt om een orgaan nodig te hebben dan ooit als donor dienst te doen."