"Brokeback Mountain" krijgt zeven nominaties voor Golden Globes

De homo-cowboyfilm "Brokeback Mountain" heeft dinsdag zeven nominaties gekregen op de Golden Globes, de onderscheidingen van de buitenlandse pers in Hollywood die vaak de richting aangeven voor de Oscars.

Belga

"Brokeback Mountain" werd genomineerd in de categorieën 'beste dramatische film' en 'beste regisseur' (voor Ang Lee). Ook acteur Heath Ledger en actrice Michelle Williams zouden in de prijzen kunnen vallen.

De op een novelle van Annie Proulx gebaseerde film, verhaalt een romance tussen twee cowboys, gespeeld door Heath Ledger en Jake Gyllenhaal, die elkaar in 1963 ontmoeten op een ranch.

Het voorbije weekeinde verkozen de filmcritici van Los Angeles en New York deze moderne western al tot beste film van het jaar. Andere kanshebbers voor de meest prestigieuze Globe, die van 'beste dramatische film', zijn "Match Point" van Woody Allen, Fernando Meirelles' thriller "The Constant Gardener", de film van George Clooney "Good Night, and Good Luck" en de prent van David Cronenberg "A History of Violence".

Na Robin Williams, Gene Hackman en Al Pacino zal de Britse acteur Anthony Hopkins een speciale Golden Globe in ontvangst nemen voor zijn hele carrière.

De 63ste Globes worden op 16 januari 2006 uitgereikt in Los Angeles.