Kamer ziet af van aankoop nieuw gebouwencomplex

De Kamer ziet af van het plan een groot gebouwencomplex aan de achterkant van het Paleis der Natie aan te kopen. Te groot en te duur, stelt kamervoorzitter Herman De Croo dinsdag. De Regie der Gebouwen (RdG) verkoopt het complex op 23 december nu per opbod.

Belga

In het gebouw aan de Leuvenseweg en de IJzerenkruisstraat huizen/huisden het Belgisch Staatsblad, het Nationaal Instituut voor Statistiek en de federale politie. Op termijn verlaten die echter het complex. De Regie der Gebouwen zette het gebouw op de lijst met onroerende goederen die in 2005 - om begrotingsredenen - van de hand worden gedaan. Dat moet 43 miljoen euro opleveren. De Croo en de questuur van de Kamer hadden hun oog laten vallen op het gebouw, dat met 47.000 m² dubbel zo groot is dan het Paleis der Natie zelf. In oktober klonk het nog dat het een unieke kans was om komaf te maken met de huidige materiële beperkingen, om alle diensten te groeperen en een reeks nieuwe, moderne zalen te bouwen, en dit vlak naast het parlement.

Het bureau vroeg de questuur echter het dossier eerst nog wat meer te bestuderen. Sommige partijen zoals de sp.a, CD&V en het Vlaams Belang zagen de aankoop ook niet echt zitten. Zonder dat het bureau zich opnieuw over de vraag heeft gebogen, stelt kamervoorzitter De Croo nu dat het plan - dat volgens hem nog maar in een zeer preliminaire fase zat - niet doorgaat. Het gebouw is veel te groot - de RdG wil het complex in zijn geheel van de hand doen - en kost vooral te veel. Volgens De Croo kan het parlement niet de sommen op tafel leggen van de privé-sector. De eerste burger van het land sluit wel niet uit dat de Kamer later eventueel ruimte huurt van de private koper.

Dinsdag liet de RdG weten dat de site op vrijdag 23 december om 10 uur in de North Galaxy (Koning Albert II-laan) bij opbod wordt verkocht. Een bod kan worden ingediend vanaf 22,5 miljoen euro.