Kamercommissie geeft architecten nieuw statuut

De kamercommissie voor het Bedrijfsleven heeft dinsdag een wetsonwerp goedgekeurd dat architecten een nieuw statuut geeft. Architecten kunnen voortaan rechtspersoon worden en kunnen op die manier niet meer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor gebreken in een gebouw. Dat meldt Spirit-kamerfractieleider Koen T'Sijen, die tevreden is met de regeling.

Belga

Momenteel zijn architecten tot 10 jaar persoonlijk aansprakelijk voor de gebreken in een bouw. Daar komt met het nieuwe statuut nu verandering in. "Daarbovenop verplicht de nieuwe wet aan de architecten om een adequate verzekering te nemen die het risico voldoende dekt. Meteen is dit ook goed nieuws voor de consument", stelt T'Sijen dinsdag.

Volgens moeten niet enkel architecten, maar ook andere bouwactoren verplicht worden zo'n verzekering af te sluiten. "Anders bestaat het risico dat bij een fout de schuld op de architect afgewend wordt daar deze toch (verplicht) verzekerd is. Naast de aannemers moeten dus ook bouwpromotoren, aannemers, bouwheren en alle andere betrokkenen zich voldoende verzekeren", dixit de links-liberaal, die eraan toevoegt dat ook de consumentenvereniging Test-Aankoop dit vraagt.