Vier verantwoordelijken Ericsson beschuldigd van fiscale fraude

Vier vroegere en huidige verantwoordelijken van de Zweedse telecomgigant Ericsson zijn dinsdag door een rechtbank in Stockholm beschuldigd van fiscale fraude.

Belga

De zaak gaat terug op de periode 1998-1999 en omvat een systeem om commerciële agenten te betalen, dat volgens het Zweeds bureau voor economische criminaliteit bedoeld was om fiscale controle te ontlopen.

De namen van de werknemers, waarvan er drie nog steeds bij het bedrijf werken, werden niet vrijgegeven. Wel is bekend dat drie van hen in april al eens beschuldigd werden van fiscale fraude, toen voor een bedrag van zowat 3,3 miljard Zweedse kronen (350 miljoen euro). De nieuwe beschuldiging gaat over een extra bedrag van 388 miljoen Zweedse kroon (41 miljoen euro).

Volgens het Zweedse bureau voor economische criminaliteit was het betalingssysteem erop gericht om te ontsnappen aan fiscale controle.

De woordvoerder van Ericsson weerlegt de beschuldigingen en stelt dat er nooit een intentie is geweest om aan fiscale controle te ontsnappen of fiscale fraude te plegen.