Congrestoerisme brengt Vlaanderen 1,4 mia euro per jaar op

Zakentoeristen die in Vlaanderen naar een congres of meeting komen, brengen de Vlaamse economie gemiddeld 302 euro op per nacht.

Belga

Dat is 1,4 miljard euro per jaar, zo blijkt uit een dinsdag voorgesteld onderzoek van Toerisme Vlaanderen. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois wil voor de populairste congreslocaties, de kunststeden, een actieplan ontwikkelen. Vlaanderen telt iets meer dan 900 aanbieders in de zogenaamde MICE-sector (vergaderingen, motivatiereizen, congressen en beurzen). Daar worden jaarlijks 165.000 meetings georganiseerd, waarvan ruim 90.000 in kunststeden (zoals Brussel, Brugge en Antwerpen). Deze steden zijn ook het best uitgerust om congressen en dergelijke te organiseren.

"We gaan ons voral richten op de verdere promotie van deze kunststeden", luidde het bij Toerisme Vlaanderen. "De maximale capaciteit is nog niet bereikt." Ook Vlaams minister Bourgeois is deze mening toegedaan. Hij werkt aan een kunststedenactieplan om extra impulsen te geven aan het stedentoerisme. "Meer toerisme is goed voor de lokale economie en voor de werkgelegenheid, ook van laaggeschoolden", aldus Bourgeois.