ElBaradei ziet dertig kernwapenlanden in het verschiet

Over tien tot twintig jaar kunnen er dertig landen met kernwapens in de wereld zijn, tenzij er meer werk wordt gemaakt van non-proliferatie en ontwapening. Dat heeft Mohamed ElBaradei, directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, dinsdag gezegd.

AP Ned

De wereld staat voor een fundamentele keuze, zei ElBaradei in een debat met studenten van de universiteit van het Zweedse Uppsala. Doorgaan met een situatie waarin sommige landen wel en andere niet over kernwapens beschikken kan niet, zei ElBaradei. "Ofwel we blijven op kernwapens vertrouwen en nemen op de koop toe dat over tien, twintig jaar twintig tot dertig landen daarover zullen beschikken, of elk land moet zijn kernwapenprogramma stopzetten en bestaande nucleaire arsenalen vernietigen." Maar "een wereld met kernwapens accepteren is het begin van het einde voor ons", waarschuwde hij.

ElBaradei en het IAEA hebben de Nobelprijs zaterdag in ontvangst genomen in Oslo. Aansluitend bracht de IAEA-directeur een tweedaags bezoek aan Zweden.

ElBaradei zei dat zijn zorgen waren aangewakkerd toen hij merkte dat het woord proliferatie in de hervormingsvoorstellen van de VN-wereldtop in september niet eens voorkwam.