Britten denken in voorjaar eerste troepen uit Irak te kunnen halen

De Britse regering denkt komend voorjaar te kunnen beginnen aan een gefaseerde terugtrekking van haar troepen uit Irak. Zij ontkent echter dat daar al een tijdschema voor is vastgesteld.

AP Ned

De Times berichtte dinsdag op zijn voorpagina dat de Britse en Amerikaanse strijdkrachten hebben besloten al in maart een deel van hun troepen weg te halen, na het aantreden van een nieuwe Iraakse regering waarvoor deze week verkiezingen worden gehouden.

"We zeggen al sinds juni dat Groot-Brittannië over een jaar een geleidelijke terugtrekking kan beginnen, maar we praten niet over maart of een andere datum", zei een woordvoerder van het ministerie van defensie. "Het hangt ervan af wanneer de Iraakse strijdkrachten de leiding kunnen overnemen in de strijd tegen het terrorisme."

Het Amerikaanse ministerie van defensie zei maandag dat het aantal Amerikaanse militairen in Irak vrij snel na de verkiezingen kan worden ingekrompen tot de 138.000 die er waren voordat in verband met het oplaaiende geweld in de aanloop tot de verkiezingen 22.000 man versterkingen werden gestuurd. Daarna kan de commandant in Irak minister Donald Rumsfeld een tijdschema voorleggen voor verdere reducties, zei het Pentagon. Groot-Brittannië zal bij de reductie van zijn achtduizend manschappen in Irak waarschijnlijk eerst de relatief rustige provincies Mathunna en Maysan verlaten en zijn troepen in Dhiqar en Basra voorlopig handhaven. Dat zou neerkomen op terugtrekking van een kwart tot eenderde van het Britse contingent. De Britse commandant in Irak, Jim Dutton, zei zich te kunnen voorstellen dat zo'n reductie halverwege het komende jaar mogelijk zal zijn.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Hoshyar Zebari, denkt dat een haastige aftocht van de coalitiestrijdkrachten de opstandelingen in Irak alleen maar zal aansporen nog meer aan slagen te plegen dat zij nu al doen, zei de Times. "Mensen die pleiten voor een spoedige terugtrekking weten niet wat er op het spel staat", citeerde de krant Zebari. "De geweldige investering van de Verenigde Staten dreigt te worden verspild. Dit is de tijd voor geduld. We hoeven niet in paniek te raken."