VN hebben nog dringend 45 miljoen dollar nodig voor Pakistan

De Verenigde Naties hebben dringend 45 miljoen dollar (38,11 miljoen euro) nodig om tijdens de winter hulp te bieden aan de bijna twee miljoen slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober in Pakistan.

Belga

Dat meldde de coördinator van de VN-hulpoperaties in Pakistan dinsdag.

"We schatten dat we dringend ongeveer 45 miljoen dollar nodig hebben om zowat 1,9 miljoen mensen tegen de koude te beschermen. Eind november ging de financiering goed, maar ze moet blijven duren", aldus VN-coördinator Jan Vandemoortele, een Nederlander. "We roepen nu vooral de landen op die nog geen bijdrage hebben overgemaakt". De Verenigde Naties vroegen in oktober noodhulp ter waarde van 550 miljoen dollar.

"De Verenigde Naties concentreren zich voortaan op de 1,9 miljoen slachtoffers van de aardbeving die zich onder de sneeuwgrens van 1.500 meter bevinden. De hulpoperaties waren immers eerst gericht op de overlevenden die boven die grens wonen", aldus Vandemoortele. "Het Pakistaanse leger houdt zich vooral bezig met de heropbouw van onderkomens met het puin van de dorpen", vervolgde hij.

Er is nog meer thermisch materiaal, tenten en zeilen nodig, meer bepaald 1,2 miljoen dekbedden of 2,4 miljoen winterdekens en 200.000 isolerende dekzeilen.

Bij de aardbeving van 8 oktober kwamen meer dan 73.000 mensen om het leven en raakten meer dan drie miljoen mensen dakloos in de bergen van Noord-Pakistan.