Iraanse president trekt holocaust opnieuw in twijfel

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag op een islamitische conferentie in Teheran opnieuw zijn twijfels over de holocaust geuit en de islamitische landen opgeroepen een duidelijk standpunt in te nemen over de Palestijnse kwestie.

AP Ned

De verklaring van Ahmadinejad viel dinsdag te lezen op de website van de Iraanse staatstelevisie.

Het is de tweede keer in een week dat de president de jodenvervolging door de nazi's in twijfel trekt. Vorige week donderdag leidde een verklaring van hem tot brede internationale kritiek. In oktober ontketende hij een internationale rel door Israël "een schandvlek" te noemen, die van de kaart zou moeten worden geveegd.

"Als de moord op joden in Europa waar is en de zionisten vanwege dit excuus worden gesteund, waarom zou de Palestijnse natie dan de prijs moeten betalen?", aldus de website, waarop verslag wordt gedaan van de conferentie, die werd bijgewoond door de Palestijnse Hamas-leider Khaled Mashaal. Volgens de website besprak Ahmadinejad op de conferentie de Palestijnse kwestie met Mashaal, die als politiek leider van de beweging geldt.

Ahmadinejad zou verder hebben gezegd dat de islamitische wereld zijn passieve houding ten aanzien van het Palestijnse probleem moet laten varen. Ook merkte hij op dat het Westen altijd de zionistische zaak heeft gesteund en daarom niet meer in staat is tot een neutrale houding. "Het kan geen rechter of bemiddelaar meer zijn."

Ahmadinejads woorden leidden donderdag tot een woedende reactie van de Europese Unie, de Verenigde Staten en zelfs Rusland, toen hij tegen verslaggevers in Saudi-Arabië zei dat Israël naar Europa zou moeten worden verplaatst als het Westen de joden schadeloos wil stellen voor de holocaust. Het commentaar wekte tevens de woede op van de Saudiërs, omdat Ahmadinejad de verklaring aflegde in de wandelgangen van een bijeenkomst van de Organisatie van de Islamitische Conferentie die in Saudische ogen speciaal was belegd om het gematigde gezicht van de islam te laten zien.

Ahmadinejads opmerkingen hebben tevens geleid tot een roep om matiging vanuit zijn achterban, waarin kennelijk wordt gevreesd dat hij het imago van Iran te zeer zal schaden. Gematigde Iraniërs hebben zich tot de islamitische geestelijkheid gewend die in Iran aan de touwtjes trekt, met het verzoek de president te beteugelen. Ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord in de Iraanse politiek heeft, staat evenwel achter Ahmadinejads verklaringen over Israël.