Ethiopië handhaaft troepen in betwist grensgebied met Eritrea

Ethiopië zal een "proportionele strijdmacht" in het betwiste grensgebied met Eritrea handhaven om te voorkomen dat het buurland een nieuwe oorlog over het gebied begint. De Ethiopische premier Meles Zenawi heeft dit dinsdag in het Ethiopische parlement gezegd.

AP Ned

"Als de Eritrese regering denkt dat zij de overwinning kan behalen, zal zij ongetwijfeld al het mogelijke doen om oorlog te voeren", zei Meles. "Het enige alternatief is de Eritrese regering te laten zien dat zij niets zal winnen door een oorlog te ontketenen."

Zaterdag kondigde de Ethiopische minister van buitenlandse zaken Seyoum Mesfin aan dat hij in overeenstemming met een order van de Verenigde Naties, die een vredesmacht van 3.300 manschappen in het grensgebied hebben gestationeerd, troepen zou terugtrekken.

Dinsdag was er nog geen enkel teken dat dit voornemen zou worden uitgevoerd en de verklaring van Meles duidt op het tegendeel. Ethiopië zou langs de duizend kilometer lange grens 180.000 militairen hebben liggen, Eritrea aan zijn kant ongeveer 250.000.

De Eritrese regering is woedend dat de VN weigeren de uitvoering af te dwingen van het bevel tot terugtrekking uit een betwiste stad in Eritrea. Beide landen sloten in december 2000 na een strijd van tweeënhalf jaar een vredesverdrag dat voorzag in arbitrage door een onafhankelijke commissie. Ethiopië weigert echter akkoord te gaan met de beslissing in april 2002 van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag om de stad Badme aan Eritrea toe te wijzen.

Maandag riep Jean-Marie Guehenno, ondersecretaris-generaal voor vredeshandhaving van de Verenigde Naties, beide landen op tot concrete stappen om de spanningen in hun grensgebied te verminderen. Ook staat een diplomatieke missie op stapel van de Europese Unie. De internationale gemeenschap wil een herhaling voorkomen van de oorlog van 1998-2000, die aan tienduizenden mensen het leven kostte.