Betogers slaags met politie bij begin WTO-top in Hongkong

Bij het begin van de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Hongkong hebben enkele tientallen betogers dinsdag slag geleverd met de politie.

AP Ned

De betogers, merendeels Zuid-Koreaanse boeren, vielen de oproerpolitie met bamboestokken aan en probeerden zo het veiligheidskordon te doorbreken dat de politie enkele blokken van het vergadercentrum heeft opgericht. De politie gebruikte pepperspray om de betogers af te weren en toen zij versterking kreeg dropen de betogers af. Verscheidene betogers hadden pepperspray in hun ogen gekregen en medestanders probeerden de pijn te verlichten door water over hun gezicht te gieten, maar voorzover bekend raakte niemand echt gewond. Eerder op de dag hadden duizenden demonstranten, onder wie boeren uit Japan, India, de Filipijnen en Brazilië, een protestmars gehouden waarbij een doodskist werd verbrand. De boeren vrezen dat zij hun land en middelen van bestaan zullen verliezen als de landbouwmarkten op grond van een nieuwe handelsovereenkomst worden opengesteld.

Voorafgaand aan de schermutselingen met de politie waren ongeveer honderd Zuid-Koreaanse boeren in de haven gesprongen om te proberen over zee bij het enkele honderden meters verder gelegen vergadercentrum te komen. Maar de politie onderschepte de zwemmers, die oranje zwemvesten droegen. Twee waren door de kou bevangen en moesten in het ziekenhuis worden behandeld, zei de politie. De veiligheidsdiensten van Hongkong zijn maanden bezig geweest om zich voor te bereiden op de protestacties waarmee vergaderingen van de WTO de afgelopen jaren gepaard zijn gegaan. Vooral de honderden Zuid-Koreaanse actievoerders die naar Hongkong zijn gekomen stellen de relatief onervaren veiligheidstroepen van Hongkong op de proef, omdat ze bekend staan als goed georganiseerd en gewelddadig, . De WTO-bijeenkomst is bedoeld om de basis te leggen voor een verdrag dat handelsbarrières moet opheffen in de landbouw en op een groot aantal andere terreinen en dat de lidstaten eind volgend jaar willen tekenen.

Volgens het hoofd van de Zuid-Koreaanse boerenbond, Tae-sook Lee, zal het verdrag ertoe leiden dat Zuid-Korea wordt overspoeld met rijst en voedsel uit andere landen en zal dat de doodsteek betekenen voor "100 procent van de 3,5 miljoen Zuid-Koreaanse boeren". Een Braziliaanse boer, José Valdir Minerovsk, zei dat in Brazilië miljoenen kleine boeren tengevolge van de open markten het platteland hebben moeten verlaten. Maar volgens WTO-directeur Pascal Lamy zijn er meer mensen die van een vrije handel profiteren dan die ervan te lijden hebben. De eerste groep behoort tot de zwijgende meerderheid, terwijl de gedupeerden "politiek zeer luidruchtig" kunnen zijn, zei hij dinsdag in een toespraak.