UEFA belooft onderzoek naar handel in kind-voetballers

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft dinsdag onderzoek beloofd naar de smokkel van getalenteerde voetballertjes uit ontwikkelingslanden. Sommige van deze jongens zijn niet ouder dan 10. Vallen ze in Europa tegen, dan worden ze vaak gedumpt.

AP Ned

UEFA-directeur Lars-Christer Olsson zei dat de kwestie afgelopen week voorafgaand aan de lotingen voor het WK aan de orde was gesteld door de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse bonden. Het gebeurt wel, zei Olsson, dat een heel gezin uit Zuid-Amerika naar Europa wordt gehaald vanwege een veelbelovend kind. Hij zei ook te weten dat er in Zuid-Europa kampen bestaan waar agenten en clubs heen gaan om kinderen te bekijken.

Het is al jaren bekend dat voetbalscouts en -managers Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa afstruinen op zoek naar minderjarig, goedkoop talent, maar tot nu toe is er weinig tot niets tegen gedaan. De cijfers wijzen uit, zei Olsson, dat slechts ongeveer 5 procent van de spelers die zo worden geronseld, de top van de Europese clubs bereikt. En van die 5 procent verdient slechts een minderheid een behoorlijk salaris, omdat velen in de lagere divisies blijven hangen. En wat gebeurt er met de rest? De kans is groot dat zij worden uitgezet, zei Olsson. In de Europese Unie bestaat tenslotte geen enkel veiligheidsnet voor landen van buiten de EU.

Vanzelfsprekend happen jonge voetballers in Afrika en Zuid-Amerika toe als een voetbalscout hun de kans biedt hun armoede te ontvluchten. Vaak worden ze Europa binnengebracht op een toeristenvisum. Als ze bij try-outs tegenvallen laten de scouts hen doorgaans vallen. En als hun visum dan afloopt worden ze illegale vreemdelingen die elk moment kunnen worden uitgezet.

Olsson zei dat er allereerst strengere regels moeten komen voor scouts, maar dat er ook iets moet veranderen aan het transfersysteem om de handel in jonge spelers tussen verschillende bonden tegen te gaan.