Ook Brusselse metro weigert Gaia-affiches tegen foie gras

Na de NMBS weigert nu ook de Brusselse metro de affiches van Gaia tegen foie gras. Ook de MIVB vindt de affiches te shockerend. "Belachelijke censuur die van kwaad naar erger gaat", aldus Gaia.

Belga

Op een van de affiches staat een gans in een kelder met een marteltuig in de mond en kettingen rond de hals. De andere affiche toont een vastgeketende gans die een kap op heeft met pinnen. De tekst luidt: "Foie gras, voer voor sadisten". De affiches zouden vanaf morgen een week lang in de 40 belangrijkste stations van het land te zien zijn en vanaf 27 december in de Brusselse metrostations.

"Te schokkend", zegt Annemie Genbrugge van de MIVB. "Wij werken voor een ruim publiek en vinden de boodschap dat mensen die ganzenlever eten sadisten zijn, niet ethisch verantwoord naar ons publiek toe. Wij willen neutraal blijven".

Gisteren/maandag weigerde ook de NMBS de Gaia-affiches in de stations op te hangen, om dezelfde redenen. "Onze beslissing heeft niets te maken met die van de NMBS, ze is autonoom en er is geen overleg geweest met de spoorwegen", aldus Genbrugge.

"Die belachelijke censuur gaat van kwaad naar erger", reageert Gaia. "De affiches zijn gericht tegen de onverschilligheid: Gaia wil de mensen wakker schudden en bewust maken van het lijden van ganzen en eenden voor foie gras. Zolang mensen foie gras blijven eten, worden er dieren gemarteld en ziek gemaakt", aldus de dierenrechtenorganisatie.

De affiches zullen vanaf woensdag te zien zijn bij dagbladhandelaars in Vlaanderen, vanaf 21 december in krantenwinkels in Wallonië.