Modelcontract voor huwelijksbureaus moeten klant beter beschermen

Vanaf 1 februari 2006 moeten huwelijksbureaus gebruik maken van een modelcontract voor huwelijksbemiddeling. Dat moet mensen die beroep doen op een huwelijksbureau beter beschermen tegen misbruiken.

Belga

Het kb over het typecontract voor huwelijksbemiddeling verschijnt deze week in het Staatsblad, zo meldt minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche dinsdag.

Voor het vinden van een partner doen heelwat mensen een beroep op huwelijksbureaus. Een wet uit maart 1993, die de activiteiten van huwelijksbureaus regelt en controleert, regelt de werking van de sector. De wet legt ook enkele verplichtingen vast die in het contract moeten staan om de consument te beschermen.

Niettemin blijven er nog heel wat problemen in de sector bestaan. Klanten krijgen volgens de sp.a-minister niet altijd volledige en correcte informatie, de voorgestelde contracten zijn niet steeds transparant en de klant krijgt niet systematisch een exemplaar van het document.

Vandaar het kb. Vanaf 1 februari 2006 zal iedereen in de sector een modelcontract moeten gebruiken. Daarin worden de bestaande wettelijke verplichtingen overgenomen en wordt een aantal informatieverplichtingen over de bestaande diensten gesteld.

Zo moet in het contract het profiel van de klant en van de gezochte partner duidelijk worden omschreven. Het moet ook het minimum aantal ontmoetingen die het huwelijksbureau regelt vermelden. Ook de duur van de overeenkomst, de totale prijs en de opzegging van het contract moeten duidelijk beschreven staan.