John Vanacker neemt ontslag als directeur strafinstellingen

John Vanacker neemt ontslag als directeur-generaal Uitvoering Straffen en Maatregelen. Dat heeft de RTBF-radio dinsdag gemeld. Vanacker zelf wil het nieuws noch bevestigen, noch ontkennen.

Belga

Het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) zegt geen ontslagbrief te hebben ontvangen. Bronnen bij de vakbonden bevestigen echter aan Belga het ontslag.  Het gerucht liep gisteren/maandag al in kringen van het Belgische gevangeniswezen. Dinsdag is er meer duidelijkheid gekomen. Nationaal secretaris van de CCOD (CCSP) Gaston Merckelbach zegt dat hij dinsdagmorgen, in de marge van een vergadering, de vraag aan Vanacker gesteld heeft. Deze laatste zou hem zijn ontslag bevestigd hebben, aldus Merckelbach aan Belga.

Vanacker staat als directeur-generaal aan het hoofd van de Belgische gevangenissen en de justitiehuizen. Die sector werd recent geconfronteerd met tal van sociale onlusten en stakingen die voornamelijk te maken hadden met de overbevolking van de gevangenissen en met personeelstekort. Volgens de RTBF heeft het ontslag van Vanacker te maken met een project van het kabinet van Onkelinx om een aparte directie-generaal in het leven te roepen voor de justitiehuizen. Die informatie kon echter nergens bevestigd worden.

Het kabinet wijst erop dat zo'n eventueel ontslag per aangetekend schrijven moet worden gemeld en dat een ontslag kan worden geweigerd. Vooralsnog heeft het kabinet echter geen brief ontvangen en heeft de minister derhalve niets beslist over John Vanacker.