Kwartelkwekerij krijgt 55.000 euro boete voor milieuovertreding

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft dinsdag een 45-jarige directeur uit Retie veroordeeld tot een effectieve geldboete van 27.500 euro wegens milieu-inbreuken in zijn kwartelkwekerij in Lommel. Het bedrijf zelf kreeg ook 27.500 euro boete, waarvan 5.500 euro met uitstel.

Belga

Het bedrijf kreeg op 4 juni 2004 bezoek van de milieu-inspectie. De directeur bleek nooit gemeld te hebben dat hij een pluimvleeslachterij had overgenomen. Hij had de pluimveeslachterij ook zonder vergunning uitgebreid met voorzieningen voor het kweken en slachten van kwartels en de productie van kwarteleieren.

Het onderzoek wees uit dat de uitbater ook de milieuvergunningsvoorwaarden niet naleefde. Er was geen milieucoördinator en hij was niet in orde met het opslaan van zijn slachtafval en zijn mestafvoer. Daarnaast was er op het bedrijfsterrein geen inkuiping voorzien voor twee petroleumhouders. Sinds mei 2005 zijn de meeste activiteiten in het bedrijf gestaakt. De man heeft de toestand in zijn firma geregulariseerd. Er worden nu alleen dieren versneden, die al geslacht vanuit Frankrijk geïmporteerd worden.

De man uit Retie werd in februari 2004 al een keer veroordeeld tot één jaar cel met uitstel voor hormonengebruik bij dieren.