Lanaken kent als eerste brandveiligheidslabels toe aan horecazaken

De gemeente Lanaken is de eerste Vlaamse gemeente die zelf een veiligheidsregister aanlegt en een gemeentelijk brandveiligheidslabel aan horecazaken gaat uitreiken.

Belga

Dat heeft burgemeester Alex Vangronsveld (CD&V) van Lanaken dinsdag bekend gemaakt. Volgens de bestaande regelgeving moeten horecazaken zelf een brandveiligheidsregister bijhouden met de nodige informatie over veiligheidscontroles, exploitatievergunningen en attesten. Het gemeentebestuur van Lanaken heeft nu het initiatief genomen om aan iedere horecazaak een eenvormig register te bezorgen waarin de uitbaters de documenten kunnen bijhouden. Ze zullen ook een kopie krijgen van het politiereglement inzake brandveiligheid in horecazaken.

Bovendien is het zo dat het gemeentebestuur voortaan ook zelf brandveiligheidslabels gaat uitreiken aan alle horecazaken die voldoen aan de reglementering. Het label zal het maximum toegelaten aantal bezoekers vermelden en tevens aan de bezoekers duidelijk maken dat zij een zaak betreden die op het vlak van brandveiligheid in orde is, zo zei Vangronsveld. De brandweer zal overigens op basis van inspecties zelf kunnen beslissen hoeveel klanten er maximaal per zaak toegelaten worden.