VBO ontkent betrokkenheid bij terugtreden Herman De Bode

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ontkent vrijdag dat het iets te maken heeft met het ontslag van Herman De Bode als topman van adviesbureau McKinsey Benelux. De Bode moest een stap terugzetten nadat hij het Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen in Europa van de denkgroep In de Warande had ondertekend.

Belga

De voorzitter van de denkgroep, Remi Vermeiren, reageerde eerder al onthutst op het bericht. Hij noemde het terugtreden "het gevolg van de agressieve verklaringen van bepaalde kringen die onder meer de commerciële belangen van McKinsey dreigen schade toe te brengen".

Een ander lid van de Warandegroep stelde vrijdag op de VRT-radio dat bepaalde organisaties uit Brussel en Franstalig België druk op McKinsey hebben uitgeoefend zodat De Bode genoodzaakt was op te stappen. Namen noemde hij niet, "maar het was natuurlijk al opvallend als je zag hoe oud-gedelegeerd-bestuurder van het VBO Tony Vandeputte zich in alle mogelijke bochten wrong om het Manifest te kelderen. Bij mijn weten is hij nog steeds adviseur van het VBO", luidde het.

In een mededeling vrijdag ontkent het VBO "in de meest duidelijke bewoordingen" de bewering dat het ook maar iets te maken zou hebben met het ontslag. "Het gaat hier om insinuaties die op geen enkele manier stroken met de werkelijkheid", luidt het.

"Het is niet omdat de ere-gedelegeerd-bestuurder van het VBO kritische bedenkingen heeft geuit bij het Manifest, dat hij of het VBO daarom meteen van machinaties allerhande moeten worden beschuldigd", stelt het verbond.