Een op vier Europese kinderen kampt met overgewicht

Het aantal zwaarlijvigen in Europa is het voorbije decennium met 10 tot 40 procent gestegen. Zorgwekkend is dat het fenomeen zich ook bij de volgende generatie steeds nadrukkelijker aan het manifesteren is.

Belga

Nu reeds kampt één op vier Europese kinderen met overgewicht en dat aantal groeit elk jaar met 400.000.

De Europese Commissie pakte donderdag met deze cijfers uit om haar nieuwe discussienota (groenboek) over de promotie van gezonde voeding en lichaamsbeweging kracht bij te zetten. De Europese beleidsmakers herinneren eraan dat zwaarlijvigheid en gerelateerde ziektes verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 7 procent van de uitgaven in de gezondheidszorg in de lidstaten. Daarbovenop kan zwaarlijvigheid een dalende productiviteit en sociale uitsluiting in de hand werken.

De Europese Commissie suggereert een waaier aan maatregelen om het tij te keren: nieuwe voedingslabels, een betere voedingswaarde van de maaltijden op school en op kantoor, veiligere fiets- en wandelpaden, etcetera. De Commissie vraagt zich ook af hoe reclame en marketing van energierijke snacks en drankjes aangepakt kan worden. Ze suggereert een vorm van zelfregulering van de kant van de bedrijven.

De publieke consultatieperiode over mogelijke maatregelen loopt tot 15 maart van volgend jaar. Nadien zal de Commissie met concrete voorstellen uitpakken.