Chiro Boekt staat op straat na zware brand

“Een echte ramp, 80 meisjes en 11 leidsters zijn hun lokalen kwijt,” zucht leidster Kelly Mertens, nadat een brand vrijdagochtend de lokalen van de chiromeisjes van Boekt zwaar beschadigd heeft.

ghouben

De chiro moet voorlopig elders onderdak zoeken. Volgens de brandweer van Heusden-Zolder is er geen enkele aanwijzing dat het om brandstichting gaat. Het chirolokaal van Boekt ligt in de Ubbelstraat, net achter het huis van Lucienne Smeets. Zij was al vroeg opgestaan omdat haar zoon om 7 uur begint te werken.

“Toen die buitenkwam, zag hij een enorme rookwolk,”vertelt Lucienne. “Hij kwam binnengelopen en riep dat er vuur was. Ik had door dat het chirolokaal in brand stond. Een dichte rook steeg op.Af en toe sloeg sloeg er ook een vlam door het dak.”

De vrouw bracht meteen de hulpdiensten op de hoogte. De brandweer van Heusden-Zolder kwam ter plaatse met een 20-tal brandweermannen. “De brand was moeilijk onder controle te krijgen omdat hij onder het dak zat,” vertelt brandweercommandant Marc Ceyssens. “Het vuur was ontstaan aan de achterkant, waar al het afval werd verzameld. Via een venster en de isolatie konden de vlammen tot aan het dak geraken.”

De brandweermannen konden een groot stuk van het pand vrijwaren.“ Maar de zolder,waar veel materiaal lag opgeslagen,is helemaal vernield. Drie lokalen zijn ook onbruikbaar,” aldus nog de commandant. Hoe het vuur ontstond, kan Ceyssens niet zeggen.“Waarschijnlijk is het een ongeval, is er iets beginnen smeulen.”

Vrijdagvoormiddag kwamen vier leiders van de jeugdvereniging de ravage bekijken. Ze stonden er verslagen bij, omwille van het instortingsgevaar mochten ze niet binnen. “De hele linkervleugel is verwoest, geen van de zes lokalen is meteen bruikbaar. Ook het dak aan de achterkant is volledig in vlammen opgegaan. Gelukkig bleef het rechtergedeelte, met de lokalen van de jongens,grotendeels gevrijwaard. Hoe het nu verder moet, gaan we met de gemeente overleggen.We gaan met de jeugdraad rond de tafel zitten.Wellicht kunnen ze ons een aantal containers ter beschikking stellen,” zegt Kelly Mertens.“De wederopbouw zal veel geld kosten.”