Limburgs afvalwater bevat veel cocaïne

Hasselt telt 281 cocaïnegebruikers. Dat blijkt uit een wetenschappelijke analyse van het afvalwater in Hasselt, uitgevoerd door de Leuvense professor Jan Tytgat in opdracht van Het Belang van Limburg.

ghouben

Het is de eerste keer dat in Limburg afvalwater onderzocht wordt op sporen van cocaïnegebruik. De resultaten van het onderzoek geven een aantal gebruikers aan dat bijna zes keer zo hoog ligt als het bij de hulpdiensten gekende aantal van 50.

Het Belang van Limburg liet professor Tytgat ook het afvalwater van Gingelom onderzoeken. Uit de analyse blijkt dat in deze landelijke gemeente 20 cocaïnegebruikers leven op een inwonersaantal van 7.794. Het gebruik van de erg verslavende drug is in Limburg doorgedrongen tot in de kleinste gemeenten.

De cijfers zijn verrassend. Ze geven voor het eerst een wetenschappelijk onderbouwde schatting van het werkelijke aantal druggebruikers. Tot nu toe bleven de statistieken beperkt tot het aantal ‘geregistreerde’ gebruikers of mensen die gekend zijn door de politie en de hulpverlening.

Professor Tytgat onderzocht gedurende de afgelopen week stalen van het afvalwater van Hasselt en Gingelom. Deze monsters werden vorige zondag genomen, omstreeks 14 uur. Het gaat dus om een steekproef. De test nam bijna een week in beslag. De analyse gebeurde op basis van de techniek ‘gaschromatologie’, een methode om drugsrestanten te detecteren in water.

Het ministerie van Wetenschapsbeleid laat volgend jaar in heel het land een gelijkaardig onderzoek van het afvalwater uitvoeren om te weten te komen hoeveel illegale drugs er worden gebruikt.