Geboortehuis Johannes Paulus II te koop voor één miljoen dollar

De Amerikaans-joodse eigenaar van het geboortehuis van de overleden paus Johannes Paulus II biedt het huis te koop aan voor één miljoen dollar.

Belga

Dat heeft een Poolse krant donderdag gemeld.

Volgens de krant is het aartsbisdom Krakau geïnteresseerd in de aankoop van de woning waarin Karol Wojtyla op 18 mei 1920 werd geboren en waar hij de eerste achttien jaren van zijn leven doorbracht alvorens naar Krakau te verhuizen.

Het bedrag van de transactie zou een probleem kunnen stellen in de onderhandelingen met Ron Balamuth, de erfgenaam van de oude eigenaars van dit huis dat momenteel het museum Johannes Paulus II herbergt. De Poolse joden willen immers ook geld inzamelen voor de aankoop van het huis om het dan kosteloos aan de stad Wadowice te schenken. "Dit zou een mooi gebaar van onze kant zijn om deze apostel van de verzoening tussen katholieken en joden te bedanken", aldus Tadeusz Jakobiwicz, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Krakau.

Het museum dat in 1984 in het geboortehuis van Johannes Paulus II werd opgericht, trekt dagelijks zo'n 5.000 bezoekers. Volgens de woordvoerder van de burgemeester van Wadowice zijn alle partijen het er over eens dat het museum in het geboortehuis moet blijven. Het museum herbergt onder meer verschillende togen die Johannes Paulus II heeft gedragen maar ook ski's en andere sportieve uitrusting van de overleden kerkleider.