Benedictus XVI zegent Olympische vlam

Paus Benedictus XVI zegende donderdag de Olympische vlam, die in februari zal branden tijdens de Winterspelen in Turijn, vanuit het venster van zijn appartement in het Vaticaan.

Belga

Dat gebeurde na afloop van het Angelus voor duizenden Romeinen die zich op het Sint-Pietersplein verzameld hadden.

De paus sprak de wens uit dat de vlam "iedereen herinnert aan de waarden van vrede en broederschap, die aan de basis liggen van het Olympisme". Het was de Italiaan Stefano Baldini, de Olympische marathonkampioen van Athene, die de Olympische vlam naar het Sint-Pietersplein bracht. Baldini had de fakkel gekregen uit handen van president Carlo Azeglio Ciampi in het presidentieel paleis Quirinale. Hij liep met het vuur door een haag toeschouwers doorheen de straten van Rome.

De vlam kwam woensdag toe in Rome, de eerste halte van haar tocht door Italië met als eindstation Turijn voor de openingsceremonie op 10 februari van de XXe Winterspelen. Gedurende 64 dagen zullen 10.001 lopers de vlam 11.300 km ronddragen doorheen 104 Italiaanse steden met uitstapjes naar Oostenrijk, Slovenië, Zwitserland, San Marino en Frankrijk.