Drie grote wielerrondes scheiden zich af van ProTour

De crisis in de Internationale Wielerunie (UCI) bereikt een nieuw hoogtepunt. Vrijdag maakte de organisatoren van de drie grote wielerrondes (Tour, Vuelta, Giro) in Parijs bekend dat ze niet langer deel uitmaken van de ProTour.

Belga

"Het heeft geen zin om het akkoord dat dit jaar werd bereikt, ook in 2006 te laten gelden. Dat was immers een tijdelijk akkoord, dat alleen maar moest toelaten om een globale oplossing te vinden voor de ProTour. Maar de UCI heeft nu duidelijk gemaakt dat het die niet wil", verklaarde de voorzitter van ASO (Amaury Sport Organisation), Patrice Clerc. ASO organiseert onder andere de Tour, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Om wielerploegen aan te moedigen om volgend jaar deel te nemen aan de drie grote rondes, zal elk team dat start een premie van 100.000 euro krijgen. Bovendien wordt de 'Trofee der Drie Grote Ronden', die in de jaren '80 bestond, nieuw leven ingeblazen. Deze trofee heeft een prijzenpot van 2 miljoen euro, waarvan 600.000 euro bedoeld is voor de winnaar.

"Vandaag hebben we de UCI een antwoord bezorgd. Het gaat niet om een hervorming, maar om een dringende reactie op een probleem dat we zelf niet veroorzaakt hebben. We nemen geen inititiatief en behouden onze plaats op de jaarkalender."

Aangeboden door onze partners