Bod op Hengelhoef andermaal te laag bevonden

De openbare verkoop die het aankoopcomité van Financiën vrijdag organiseerde om het voormalige asielcentrum Hengelhoef in Houthalen-Helchteren van de hand te doen, heeft geen nieuwe eigenaar opgeleverd.

Belga

De vraagprijs voor Hengelhoef bedroeg tien miljoen euro. Geen enkel bod van het tiental kandidaat-kopers die vrijdag op de samenkomst aanwezig waren, werd hoog genoeg bevonden.

De overheid betaalde in 2000 ruim 19 miljoen euro voor het domein om het als asielcentrum in te richten. Na een juridisch steekspel, ingezet door het actiecomité "Red Hengelhoef", besliste de rechter evenwel dat de huisvesting van asielzoekers op het domein in strijd was met de bestemming als recreatieve zone. De regering besliste het domein daarop van de hand te doen.

Dat ging evenwel niet zonder slag of stoot. Bij een vorige verkoopspoging door de Regie der Gebouwen vorig jaar was er slechts één kandidaat. Die bood toen 230.000 euro. Dat bod werd eveneens te laag bevonden en afgewezen.

Drie kalverslachthuizen lieten in maart van dit jaar via de rechtbank beslag leggen op Hengelhoef wegens illegale slachtvergoedingen die de slachthuizen jarenlang aan het sanitair fonds van de overheid stortten voor de bestrijding van dierziekten. Eind oktober wist de overheid een dading te treffen met de klaverslachthuizen, waarna het beslag opnieuw opgeheven werd en het domein opnieuw beschikbaar was voor verkoop.

Omdat de biedingen van de kandidaat-kopers andermaal te laag bevonden zijn, heeft het aankoopcomité van Financiën beslist het dossier opnieuw naar de ministerraad te verwijzen. Die zal moeten beslissen of er eventueel een nieuwe verkoopsprocedure zal wordt opgestart.