Vlaamse Ingenieursverening vreest tekort aan ingenieurs

Indien de huidige trend zich doorzet, zullen binnen afzienbare tijd onvoldoende ingenieurs afstuderen om aan de vraag te voldoen.

Belga

Dat stelt algemeen voorzitter Norbert Van Belle van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV). Hij pleit voor meer aandacht voor wetenschap en techniek in het onderwijs.

Van Belle hield zijn pleidooi donderdagavond tijdens een zitting over de toekomst van de chemische energie. Naast 300 ingenieurs en bedrijfsleiders zaten ook Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Energie Kris Peeters (CD&V) tussen het publiek.

Een tekort aan ingenieurs zal volgens de KVIV nefaste gevolgen hebben voor nieuwe en vervangingsinvesteringen. Deze investeringen zorgen immers voor tewerkstelling en welvaart in onze regio. Meer promotie voor wetenschap en techniek kan soelaas brengen. Die promotie moet reeds starten in het basisonderwijs en worden voortgezet in het secundair onderwijs, luidt het.

De KVIV-voorzitter wees erop dat zeker de chemische industrie, maar ook de andere sectoren, nood hebben aan voldoende en goed geschoolde medewerkers - en dit op alle niveaus. Voorts pleit hij voor een dynamische onthaalpolitiek voor nieuwe chemische bedrijven.