Saoedi's wel akkoord op klimaattop in Montreal

In tegenstelling tot eerdere berichten was Saoedi-Arabië wel in de zaal toen het informele akkoord werd bereikt en heeft de Saoedische delegatie zich niet verzet.

Belga

De Amerikaanse vertegenwoordigers waren er echter niet, aldus diplomatieke bronnen. "Wij hebben nog een probleem", erkende een hoge ambtenaar van de Verenigde Naties omtrent de houding van de VS.

Het ontwerp van akkoord was van de hand van het Canadese voorzitterschap. Het is in erg vage termen opgesteld in de hoop, op het nippertje instemming of op zijn minst een onthouding van Washington te krijgen.

Het is ook de bedoeling de ontwikkelingslanden op één lijn te krijgen, in het bijzonder die landen met een snel ontwikkelende economie die niet van plan zijn beperkingen op de uitstoot van broeikasgassaen te overwegen.

De tekst maakt bijvoorbeeld duidelijk dat de "dialoog" waarvan sprake is, nog geen onmiddellijke onderhandelingen betekent. De VS hebben trouwens laten weten zelfs nog niet te willen horen praten van preliminaire gesprekken over post-Kyoto, of de normen na 2012.