Afrika blijft verstoken van nieuwe aidsmedicijnen

Verschillende geneesmiddelen om aids te behandelen zijn in Afrika niet voorhanden.

Belga

De merkfabrikanten vrezen er hun producten niet aan de man te kunnen brengen, maar ook generische versies van de geneesmiddelen ontbreken. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen (AZG) vrijdag.

Een voorbeeld van een geschikt medicijn dat op het Afrikaanse continent niet beschikbaar is, is het antiretrovirale geneesmiddel lopinavir/ritonavir, dat door het Amerikaanse Abbott wordt verdeeld. De nieuwe formule van het geneesmiddel moet in tegenstelling tot de vroegere versie niet koel bewaard worden en zou dus uitermate geschikt zijn voor Afrikaanse landen.

Tenofovir is evenmin beschikbaar op Afrikaanse bodem. Het geneesmiddel werd toegevoegd aan de WHO-richtlijnen voor de behandeling van aids of hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Het heeft minder nevenwerkingen dan sommige oudere behandelingen, maar verdeler Gilead liet het maar in zes ontwikkelingslanden registreren.

De prijs van een behandeling tegen aids blijft voor AZG een van de grootste uitdagingen. Heel wat patiënten moeten een nieuwe behandeling volgen omdat ze resistent zijn voor de standaard eerstelijnstherapie en ze te veel last hebben van neveneffecten.