WK 2006 brengt Fifa 1,7 miljard euro aan inkomsten op

De Wereldbeker van 2006 in Duitsland zal de Internationale Voetbalfederatie (Fifa) 1,7 miljard euro aan inkomsten opbrengen. Dat maakte Fifa secretaris-generaal Urs Linsi vrijdag bekend in Leipzig, waar later op de dag de WK-loting plaatsvindt.

Belga

Het grootste deel van dit bedrag (1,2 miljard) vangt de Fifa via de verkoop van televisie- en uitzendrechten van het toernooi, dat plaatsvindt van 9 juni tot 9 juli. De rest (zowat 500 miljoen) is afkomstig van de vijftien partners die betalen om exclusief de naam en het symbool van de Wereldbeker te mogen gebruiken. Ze storten daarvoor royalties aan de Fifa.

Linsi zei ook nog dat hij verwacht dat de Fifa minstens 110 miljoen euro winst zal maken, wat van deze editie van de Wereldbeker de meest winstgevende uit de geschiedenis zou maken.

Voor de Wereldbeker van 2010 in Zuid-Afrika hoopt de Fifa 40 % meer te puren uit de tv-rechten, maar ze verwacht ook meer te moeten uitgeven om de plaatselijke organisatie te helpen met de uitbouw van infrastructuur en stadions. De fifa kende Zuid-Afrika daarvoor al 130 miljoen euro toe.

Het Duitse organisatiecomité herhaalde vrijdag dan weer dat het verwacht te zullen werken met een budget van 430 miljoen euro, "een bedrag dat we al twee jaar in gedachten hebben", aldus vice-voorzitter Horst R. Schmidt. Het budget zal in evenwicht zijn dankzij inkomsten uit ticketverkoop (200 miljoen), hulp van de Fifa (170 miljoen) en de partners.