Luik heeft hoogste criminaliteitsgraad van Europa

Het aantal geregistreerde misdaden per 1.000 inwoners lag in 2001 nergens in Europa hoger dan in Luik.

Belga

Dat moet blijken uit een vergelijkende audit die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. De Luikse autoriteiten stellen echter vragen bij de vergelijkingsmethode en wijzen erop dat de misdaadcijfers in hun stad de voorbije jaren sterk gedaald zijn.

Volgens de audit registreerde men in 2001 in Luik 256 misdaden per duizend inwoners. Daarmee bezet de vurige stede de hoogste plaats in een vergelijkende rangschikking van Europese steden. Luik gaat daarbij Utrecht (230), Stockholm en Göteborg (204) en Hamburg (184) vooraf.

Ook andere Belgische steden halen relatief hoge cijfers: 153 voor Brussel, 117 voor Antwerpen en 144 voor Charleroi. Daar staat tegenover dat grootsteden als Londen (61), Wenen (29), Madrid (38), Warschau (56) en Lissabon (29) een opmerkelijk lage criminaliteitsgraad laten noteren.

De vergelijkende cijfers moeten met een flinke korrel zout genomen worden. Ten eerste ontbreekt belangrijk cijfermateriaal van lidstaten als Italië, Griekenland, Ierland en Roemenië. Ten tweede beschrijven de cijfers de situatie van vier jaar geleden. In de Franstalige krant La Libre Belgique wijst de Luikse commissaris Alain De Paepe er in dat verband op dat de criminaliteitscijfers sinds 2002 gevoelig verbeterd zijn.

Ten derde stelt De Paepe zich ook vragen bij de wijze waarop de gegevens werden ingezameld en vergeleken. Autoriteiten in pakweg Polen of Portugal hanteren volgens hem andere maatstaven om de criminaliteit in kaart te brengen. Het is inderdaad opvallend hoe sterk de Duitse, Nederlandse en Scandinavische steden vertegenwoordigd zijn in de top van de rangschikking, terwijl verscheidene middelgrote Bulgaarse steden nauwelijks misdaad schijnen te kennen.