Blanpain noemt uitzonderingen op rookverbod horeca onwettelijk

Emeritus KUL-hoogleraar arbeidsrecht Roger Blanpain noemt de uitzonderingen die minister van Sociale Zaken Rudy Demotte in zijn KB voorziet op het rookverbod in de horeca onwettelijk.

Belga

Blanpain neemt het niet dat er in de toekomst onder bepaalde voorwaarden toch nog zal kunnen gerookt worden in cafés en in tavernes. Het KB moet normaliter in 2007 van kracht worden.

In restaurants mag niet meer gerookt worden tenzij in een aparte rookkamer waar enkel dranken mogen worden opgediend. Cafés vallen niet onder dit verbod als het aandeel in de omzet van de bereide maaltijden die worden opgediend lager ligt dan 33 procent van de totale omzet of wanneer er enkel lichte maaltijden zoals soep en croque monsieur aangeboden worden. In zaken waar roken toegestaan blijft moet er een luchtverversingssysteem aanwezig zijn evenals een niet-rokerszone.

Volgens Blanpain, die wegens zijn niet aflatende strijd tegen het roken woensdag door de Antwerpse VZW Free My Lungs nog gelauwerd werd als niet- roker van het jaar, is deze 30-procent-regel niet alleen niet zeker moeilijk te controleren en de facto onuitvoerbaar, maar tevens onwettelijk. "De minister schijnt te vergeten dat een café ook een werkplaats is en de caféhouder als werkgever ook verplicht is een gezonde werkomgeving te verschaffen aan zijn werknemers, ook in het verbruiksgedeelte".

Blanpain verwijst terzake naar de wet op de arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978. Het KB schendt ook de wetgeving op pesten en stress. Indien er in hun zaak gerookt wordt zijn caféhouders als werkgevers ook strafrechtelijk en burgerlijk verantwoordelijk voor de gezondheidsschade die hun werknemers hierdoor ondergaan. "Ook de minister is verantwoordelijk, niet alleen politiek maar ook burgerlijk indien hij maatregelen neemt die manifest schadelijk zijn voor de volksgezondheid en strijdig met de wetgeving". Hij hoopt dat de raad van state dit in haar advies duidelijk zal aangeven.