Mariah Carey acht keer genomineerd voor Grammy Awards

Mariah Carey is de grote favoriete voor de uitreiking van de Grammy Awards op 8 februari in Los Angeles. Donderdag sleepte ze in New York acht nominaties in de wacht voor deze muziekprijzen, die als belangrijkste in de Verenigde Staten gelden.

Belga

Ook Kanye West en nieuwkomer John Legend zijn elk acht keer genomineerd. Andere kanshebbers zijn 50 Cent, The Black Eyed Peas, Stevie Wonder en U2.

In 108 categorieën wordt een Grammy uitgereikt. De 35-jarige Carey is onder meer genomineerd voor "We Belong Together" (Beste Nummer) en voor "The Emancipation of Mimi" (Beste Album).

Rapper Kanye West is ook in deze twee categorieën genomineerd, respectievelijk voor "Gold Digger" en "Late Registration".

Carey en West nemen het in de categorie Beste Album op tegen Paul McCartney en diens "Chaos and Creation in the Backyard", "Love. Angel. Music. Baby." van Gwen Stefani en "How To Dismantle an Atomic Bomb" van U2. In de categorie Beste Nummer krijgen beide dames concurrentie van Gorillaz featuring De La Soul met "Feel Good Inc.", van Green Day met "Boulevard Of Broken Dreams" en van Gwen Stefani's "Hollaback Girl".

Gwen Stefani kreeg donderdag vijf nominaties achter haar naam, evenveel als Missy Elliot, Alicia Keys, Bruce Springsteen en U2. Beyoncé Knowles, 50 Cent, The Black Eyed Peas en Stevie Wonder zijn elk zes keer genomineerd. Naast deze commerciële zwaargewichten gaat ook aandacht naar de "Muzikale Revelatie van het jaar". Genomineerden in deze categorie zijn R&B-zangeres Ciara, rockband Fall out Boy, de Britse popgroep Keane, soulzanger John Legend en countryster SugarLand.

De 48ste Grammy Awards worden op 8 februari uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles.