Atomium krijgt extra paviljoen

Het Atomium krijgt een extra paviljoen op amper enkele meters van het monument. Het zal dienen voor ontvangst van bezoekers en ticketverkoop. Rond het bekendste Brusselse gebouw komt ook een grote esplanade. Vice-premier Laurette Onkelinx en Brussels schepen Henri Simons gaven donderdag het startschot voor de werken.

Belga

De bouw van het nieuwe paviljoen start nog deze maand en zal in april 2006 afgelopen zijn. Het is van de hand van de Antwerpse architecte Christine Conix. Het paviljoen zal opgetrokken worden in dezelfde materialen als het Atomium. Enig verschil is dat het om een matte uitvoering gaat die de aandacht niet van het Atomium wegtrekt.

Bezoekers zullen er hun ticket kunnen kopen, winkelen of iets drinken aan een kleine bar. Het gaat vooral om dingen die vroeger in de voet van het Atomium gebeurden. Door de verhuizing kan die nu volledig gewijd worden aan Expo '58.

De stad Brussel legt de hele buurt rond het Atomium opnieuw aan. Er komt een grote autovrije esplanade vanwaar bezoekers het monument uit alle mogelijke hoeken kunnen bekijken. De aanleg van het plein, dat de André Waterkeynsquare zal heten, moet tegen eind 2006 klaar zijn. Als de wanden van het nieuwe paviljoen open staan, vormt het een geheel met de esplanade.