Club Brugge-hooligans krijgen tot 4 maanden cel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag acht Club Brugge-supporters veroordeeld tot celstraffen van twee tot vier maanden en werkstraffen van 45 en 60 uur voor hun betrokkenheid bij zware rellen na de voetbalwedstrijd Sint-Truiden-Club Brugge van 28 april 2002. Vijf politiemannen kregen slagen.

Belga

De acht gedroegen zich weerspannig tegenover acht ordehandhavers. Enkelen hadden nog voor het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter het veld bestormd. Anderen bekogelden de politie en de sproeiwagen van de federale politie met stenen. De relschoppers werden gefilmd door een videocamera van de politie.

Aan de hand van de videobeelden en in samenwerking met de politie van Brugge zijn de acht supporters geïdentificeerd en voor de rechter gebracht. Na confrontatie met die beelden tijdens de zitting gingen de meesten door de knieën. Een 36-jarige man uit Eeklo sloeg met een broeksriem naar de agenten. Hij kreeg 4 maanden cel en 500 euro boete. Een 38-jarige man uit Beveren had de omheining omvergetrokken en enkele paaltjes uitgetrokken op de parking aan het stadion. Naar eigen zeggen was dat om weg te kunnen lopen van de sproeiwagen. Hij werd veroordeeld tot 2 maanden cel en 500 euro boete. Een 25-jarige man uit Geel bestormde mee het veld en had een agent aangevallen. Hij kreeg een werkstraf van 45 uur of een vervangende celstraf van 2 maanden. Dezelfde straf kreeg een 26-jarige man uit Retie, die bij de bestorming op het veld met een hoekschopvlag de politiemensen uitdaagde.

Een 31-jarige man uit Wervik en een 25-jarige man uit Sint-Niklaas werden veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur of een vervangende celstraf van 3 maanden voor het stampen naar een schild van een ordehandhaver en voor het gooien van stenen. De rechter veroordeelde een 32-jarige man uit Luxemburg en een 25-jarige man uit Lokeren tot twee maanden cel en 500 euro boete. De stenen kwamen ook terecht op auto's op de parking. Autoruiten en deuren van de business-seats moesten eraan geloven.

De totale schade na de rellen werd becijferd op 45.000 euro. Enkele agenten werden geraakt door een steen. De rechter oordeelde dat de zogenaamde supporters in groep hadden gehandeld. Drie agenten raakten enkele maanden werkonbekwaam. Drie burgerlijke partijen kregen 3.916 euro toegewezen. Voor twee andere agenten komt er in april 2006 een heropening van de debatten om op burgerlijk gebied een uitspraak te doen.