Vijf jaar cel voor Lanakenaar die nichtje verkrachtte

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft donderdag een 40-jarige man uit Lanaken die zijn minderjarige nichtje jarenlang verkrachtte en met geweld aanrandde, veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. De rechter achtte de man eveneens schuldig aan aanranding van de eerbaarheid van zijn drie andere minderjarige nichtjes.

Belga

De rechter ontzette de man levenslang uit zijn rechten en stelt hem na afloop van zijn straf voor een periode van tien jaar te beschikking van de regering omdat hij een groot gevaar voor de maatschappij vormt. De Lanakenaar zit naar aanleiding van de feiten al in de gevangenis.

De feiten speelden zich tussen 1993 en 2005 in Lanaken en Maasmechelen af. De beklaagde maakte misbruik van zijn gezag als oom om zijn minderjarige nichtje te misbruiken. Het kind was op het ogenblik van de eerste feiten amper tien jaar oud. Uit het onderzoek bleek dat de man zijn slachtoffertjes bedreigde en hun stilzwijgen afkocht met beloningen.

De rechter stelde dat de man het zwakste kind het ergst misbruikt had. De schade die de Lanakenaar bij de meisjes en hun ouders en bij zijn eigen echtgenote en kind aanrichtte, is enorm, zo oordeelde de rechter.