Noorse prinsenbaby niet "koninklijk"

Prins Sverre Magnus krijgt niet de titel 'koninklijke hoogheid'. Voor de zaterdag geboren zoon van de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit wordt ook de vlag niet uitgestoken en ook andere koninklijke voorrechten blijven uit. Dat heeft koning Harald deze week bekend gemaakt.

GPD

Het is de eerste keer dat een prinsenkind niet de bijbehorende aanspreektitel krijgt. Op deze manier heeft hij in de toekomst meer vrijheid van handelen, aldus een woordvoerder van het paleis en blijft de omvang van het koninklijk huis klein.

Daarmee is ook een verschil gemaakt tussen Sverre, derde in de lijn van troonopvolging, en zijn in 2004 geboren zusje Ingrid Alexandra. Die is voorbestemd om op een dag haar grootvader Harald en vader Haakon op te volgen als koningin van Noorwegen. Jaren geleden is al bepaald dat jongens niet langer automatisch voorrang hebben op meisjes bij de erfopvolging. Voor Haakon gold die regeling nog wel. Hij passeerde zijn oudere zus Märtha Louise, die drie jaar geleden het predikaat 'koninklijke hoogheid' opgaf om aan het werk te kunnen.