Fedis: "Staking kost distributiesector 16 miljoen"

De staking van vandaag/donderdag tegen het Generatiepact heeft de distributiesector 16 miljoen euro gekost. Zo zegt Fedis, de sectorfederatie.

Belga

Volgens Fedis bleef donderdagochtend slechts 14% van de grote voedingswinkels dicht en was de actie dus geen succes. De vakbonden houden het op meer dan de helft, en zijn wel tevreden.

Naast de staking in de distributiesector werd er ook nog actie gevoerd in de non-profit - met een betoging in Brussel - en in de transportsector, met een rondgang bij de werkgeversfederaties. De socialistische metaalbond bracht op zijn beurt een bezoek aan de zetel van Unizo. In Wallonië werd er ook in de metaalsector gestaakt, zoals bij Techspace Aero of Cockerill.

et verzet tegen het Generatiepact van de regering gaat door, luidde het donderdag in vakbondskringen. Maar hoe dat verzet er de volgende weken zal uitzien, is nog niet beslist.

Het zwaartepunt van de acties donderdag lag op de distributiesector. Daar werken 300.000 mensen. Volgens sectorfederatie Fedis werd de stakingsoproep echter nauwelijks gevolgd. Volgens Fedis waren donderdagvoormiddag 183 van de 1.271 grote voedingswinkels, en 20 van de 1.129 niet-voedingswinkels gesloten. Tegen de vooravond lag dat aantal nog lager, na het vertrek van stakingsposten. Die stakingsposten zouden in veel gevallen ook bemand geweest zijn door militanten uit andere sectoren. Het grootste deel van de gesloten winkels bevond zich in Wallonië. In Vlaanderen en Brussel waren nagenoeg alle winkels open. De zelfstandige klein- en groothandel werden niet getroffen.

Volgens de vakbonden was de actie van donderdag wel geslaagd. "We hebben onze actie kunnen uitvoeren zoals gepland. Zo was het vooral de bedoeling om actie te voeren in die bedrijven waar de vakbonden goed vertegenwoordigd zijn, met name de grote voedingsketens en niet om de hele sector lam te leggen", luidde het bij LBC. Volgens de christelijke bond bleef in Vlaanderen driekwart van de Carrefour-vestigingen gesloten, de helft van de Super GB's, de helft van de Delhaize-winkels en 40% bij Colruyt. In Wallonië bleven de meeste voedingswinkels dicht.

Carrefour zette donderdagochtend gerechtsdeurwaarders in om werkwilligen toe te laten aan de slag te gaan. Maar dat werkte als een rode lap op een stier. BBTK-Brussel is boos en kondigt nog meer acties aan tegen deze winkelketen.

Aangeboden door onze partners