Milosevic verbruikte reeds drie vierde van zijn verdedigingstijd

De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft reeds 75,35 pct van de 360 uur die hij kreeg om zichzelf te verdedigen tijdens zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in het Nederlandse Den Haag opgebruikt.

Belga

Milosevic spendeerde sinds augustus 2004 omgerekend al 271 uren en 15 minuten aan zijn verdediging. Het grootste gedeelte van die tijd werd gebruikt voor het Kosovo-gedeelte van de aanklacht die tegen hem loopt.

De voormalige president vroeg aan de rechters al meer tijd voor de verdediging, maar volgens waarnemers mag een bijkomende termijn niet meer dan 10 pct van de oorspronkelijk uitgetrokken tijd in beslag nemen.

Om het proces, dat op 12 februari 2002 van start ging, te proberen versnellen, stelden de rechters twee weken geleden voor om het dossier Kosovo op te splitsen. Milosevic en de voorzitter van het Joegoslavië-Tribunaal gingen daarmee echter niet akkoord. Milosevic staat voor het tribunaal terecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens conflicten in Kroatië en Bosnië, en dan voornamelijk het bloedbad van 1995 waarbij in Srebrenica ongeveer 8.000 moslims werden vermoord.