Raadkamer laat van verkrachting verdachte advocaat vrij

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag Renaat Q. vrijgelaten. De Antwerpse advocaat zat sinds half oktober in de cel op verdenking van verkrachting van een minderjarige en mensenhandel.

Belga

Hij zou een 15-jarige meisje bij haar familie in Marokko hebben weggekocht en naar ons land hebben gesmokkeld. Hier sloot hij haar op en buitte hij haar uit als huis- en seksslavin.

Het parket zal geen beroep aantekenen tegen de vrijlating van Renaat Q. Hij moet zich wel aan enkele voorwaarden houden. Ze moet hij zijn medewerking blijven verlenen aan het onderzoek, mag hij het land niet verlaten en mag hij ook geen contact zoeken met mensen die bij het dossier betrokken zijn.

Het onderzoek naar de advocaat ging in 2004 van start nadat het meisje naar de politie was gestapt. Het gerecht ging na of ze via een netwerk van mensenhandelaars in ons land was geraakt en stuurde een rogatoire commissie naar Marokko. Nu ziet het er eerder naar uit dat de advocaat op eigen houtje handelde.

Hij zou vorig jaar met een drugshandelaar die hij verdedigd had, naar Marokko zijn getrokken. Daar werd hij aangeklampt door een jonge vrouw die met een Europese man wilde trouwen. Maar de advocaat was meer geïnteresseerd in haar 15-jarige zusje. Hij kocht ze onder valse voorwendsels weg bij haar familie en smokkelde haar naar België. Van haar familie vernamen de speurders dat de advocaat hen had verzekerd dat hij al honderden illegalen de grens had overgekregen met valse documenten.

Het meisje is inmiddels gestorven. Enkele maanden na haar aangifte werd ze door een bestelwagen aangereden in de Kolonel Silvertopstraat in Antwerpen. Ze overleed aan haar verwondingen.