Telegeleid vliegtuigje spoort olievervuiling op Noordzee op

Minister van de Noordzee Renaat Landuyt en minister van Defensie André Flahaut hebben donderdag op de luchtmachtbasis van Koksijde een demonstratie gevolgd met een telegeleid onbemand vliegtuigje van het leger dat boven de Noordzee zal worden ingezet om met een camera illegale olielozers op te sporen.

Belga

"Dagelijks varen honderden schepen langs onze kust. Door de dichtheid van het scheepvaartverkeer in de Belgische zeegebieden vergroot het risico op ongevallen, met mogelijke vervuiling tot gevolg. Iedereen kan zich het recente ongeval met de Tricolor nog levendig herinneren", zei Landuyt. "Bovendien blijven sommige schepen te kwader trouw regelmatig oliehoudend afval lozen in de Noordzee, terwijl dit duidelijk in overtreding is met de internationale en Belgische regelgeving."

"Naast een satelliet die dagelijks over de Noordzee trekt, en de bemande inspectietoestellen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor het Milieu kunnen we dankzij het leger met deze B-Hunter de pakkans nog vergroten. Deze onbemande toestellen worden onze onbemande camera's op zee", lichtte de federale minister toe.

Minister Flahaut was tevreden dat het leger zich op deze manier vreedzaam ten dienste kan stellen van de samenleving. "We beschikken over het materiaal, waarom zouden we het dan ook niet waar mogelijk inzetten voor de mensen? Deze onbemande vliegtuigen werden bijvoorbeeld ingezet in Kosovo om er smokkelaars mee op te sporen vanuit de lucht. Wanneer het leger ze niet nodig heeft, kunnen ze evengoed gebruikt worden om bijvoorbeeld in dit geval olielozingen mee op te sporen."

Defensie overweegt ook Agusta-helikopters "die uitgerust zijn met camera's, in te zetten voor de verkeersdiensten. Zij kunnen beelden maken van de files en nagaan om welke reden het ergens stropt. Militairen gebruiken hun materiaal liever dan dat het gestald staat in loodsen en garages."