Jef Cleeren wil alleen eerste plaats op CD&V-lijst Sint-Truiden

Voor Jef Cleeren zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen simpel: ofwel krijgt hij de eerste plaats op de lijst, ofwel doet hij niet meer mee met de CD&V. Veerle Heeren ambieert die plaats namelijk ook, en de kans is groot dat ze die krijgt. Maar dat pikt Jef Cleeren niet.

jforier

“Vorige keer heb ik 6.700 van de 11.000 CD&V-stemmen gehaald in Sint-Truiden. Met dat aantal stemmen moet de partij rekening houden.” Ook voor een plaats als lijstduwer past hij. “Ik ga niet laatste staan, dat vind ik - én zeker de mensen - een vernedering.” Jef Cleeren is 18 jaar lang burgemeester geweest, 6 jaar schepen, en heeft intussen ook nog eens 35 jaar in de provincieraad gezeten.

“Ik ben 70 jaar. Ik wil nog 3 jaar aan politiek doen en dan stop ik.” Hij wil graag zijn politieke carrière in schoonheid afsluiten en daarbij ambieert hij ook de burgemeesterssjerp of op zijn minst een zitje als eerste schepen. Maar wat als de CD&V niet op zijn eis ingaat? “Dan zijn er allerlei mogelijkheden. De VLD is inderdaad geïnteresseerd, maar een kartellijst is ook mogelijk.”

Komt hij dan met zijn eigen lijst op? Of vormt hij kartel met een bestaande partij? “Daar kan ik nu nog niet op antwoorden.” “Iedereen mag zijn eisen stellen, maar het partijbestuur beslist wie de lijst trekt”, zegt Bert Stippelmans, CD&V-fractieleider. “We komen binnenkort met een zeer sterke lijst waarin al onze boegbeelden passen. We gaan trouwens voor de volstrekte meerderheid. Nu hebben we 13 van de 33 zetels, we willen er 4 bij.”